Δημόσιο ΙΕΚ Χανίων

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο

E-mail Εκτύπωση PDF
Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο ΔΙΕΚ Χανίων

Ενημερώνουμε εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους, αλλά κοι οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, για τις προσπάθειες μεταστέγασης και επαναλειτουργίας της παλιάς Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου του ΔΙΕΚ που καταβάλλονται τα δύο τελευταία χρόνια από τη Διοίκηση του ΔΙΕΚ Χανίων:

Σύντομο Ιστορικό
Η Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο είχε δημιουργηθεί παλαιότερα με πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ και είχε στεγαστεί σε χώρο του Σχολικού Συγκροτήματος με όλο τον εξοπλισμό της (βιβλία, ράφια, ντουλάπες, συρτάρτια, τραπέζια, καρέκλες, κ.τ.λ.). Μάλιστα, οι τίτλοι βιβλίων που είχαν παραληφθεί ανέρχονταν στους 650 περίπου, με 2-3 αντίτυπα για τον καθένα, δηλαδή συνολικά 1.700 περίπου βιβλία.
Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος χώρος, με την πάροδο του χρόνου παρουσίασε σοβαρότατα προβλήματα στεγανότητας της οροφής με αποτέλεσμα, να εμφανιστούν φθορές στο υλικό, αλλά και να καταστεί μη προσβάσιμος καθώς δεν τηρούσε πλέον στοιχείωδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Εξυπηρετούμενες ανάγκες
Η ανάγκη μεταστέγασης, επαναλειτουργίας, ανακαίνισης και εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου είναι επιτακτική, καθώς στις δομές των ΔΙΕΚ, δε διατίθενται εκπαιδευτικά εγχειρίδια στους εκπαιδευόμενους.
Οι εξειδικευμένοι τίτλοι βιβλίων που ήδη υπάρχουν, μπορούν να καλύψουν εκτός από τις ανάγκες των εκπαιδευόμενων, και πλήθος αναγκών της τοπικής κοινωνίας, καθώς θα ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα "ανοικτής" Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορεί να δανειστεί βιβλία οποιοσήποτε συμπολίτης μας.

Ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα

  1. Τα τελευταία δύο έτη, η Διοίκηση του ΔΙΕΚ χανίων, προχώρησε σε σειρά επανειλημένων έγγραφων παρεμβάσεων προς τους αρμόδιους για την εξεύρεση χώρου προς μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης-Αναγνωστηρίου, ικανής επιφάνειας, ώστε να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας τόσο της Βιβλιοθήκης όσο και του Αναγνωστηρίου.
    Βρισκόμαστε σε αναμονή της τελικής απάντησης για τη δυνατότητα παραχώρησης χώρου στο ΔΙΕΚ, εντός του Σχολικού Συγροτήματος.
  2. Έχει δημιουργηθεί,ήδη, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και πληροφόρησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://library.iekchanion.mysch.gr/opac, το οποίο έχει πληθυσμωθεί με τα βασικά στοιχεία των 650 περίπου τίτλων βιβλίων, όπως μπορείτε να δείτε στη διέυθυνση αυτή.
    Το ηλεκτρονικό σύστημα, καλύπτει όλες τις διαχειριστικές ανάγκες λειτουργίας (backend/frontend) της βιβλιοθήκης (εγγραφή χρηστών, δανεισμός, αναζήτηση τίτλων, κ.τ.λ.)

Ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν βραχυπρόθεσμα

  1. Αναμονή για απάντηση από τους αρμοδίους για εξεύρεση χώρου ικανής επιφάνειας μεταστέγασης, εντός του Σχολικού Συγκροτήματος.
  2. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, διερεύνηση δυνατοτήτων για μεταστέγαση σε άλλο χώρο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στις εγκαταστάσεις του Δ.Ι.Ε.Κ.
  3. Έλεγχος-Διαλογή βιβλίων(τίτλοι, αριθμός αντιτύπων κ.τ.λ.) με ταυτόχρονη ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης και πληροφόρησης
  4. Έλεγχος-Διαλογή υλικού(ράφια, ντουλάπες, συρτάρτια, τραπέζια, καρέκλες, κ.τ.λ.)
  5. Μεταφορά βιβλίων και υλικού στο νέο χώρο
  6. Τοποθέτηση υλικού στο νέο χώρο και ταξινόμηση των βιβλίων στα ράφια
  7. Δημιουργία γραφείου δανεισμού (H/Y, σύνδεση στο διαδίκτυο, κ.τ.λ.)
  8. Εμπλουτισμός με νέους τίτλους με χρηματοδότηση από το Υπουργείο ή/και με χορηγίες

 

Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Facebook Twitter YouTube

Βιβλιοθήκη ΔΙΕΚ Χανίων